Voor ouders
Als ouder speel jij een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van je zoon of dochter. Maar ook een lastige rol. Want hoe begeleid je je kind zonder te sturen? En hoe motiveer je hem? Juist nu je kind in een levensfase zit waarin hij zelfstandig wil zijn en zich misschien wel tegen jou afzet. Ik vertel je graag wat meer over het brein van jouw puber en over wat jij als ouder kunt doen om je zoon of dochter te helpen.
Waarom is een studie kiezen zo lastig?
Vaak heeft je kind nog niet zo duidelijk voor ogen waar hij goed in is en wat hij echt leuk vindt. Dat is heel normaal. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het brein van jongeren tussen de 15 en 25 jaar nog volop in ontwikkeling is. Het is daardoor bijvoorbeeld lastig om gevolgen van keuzes te overzien. Vaak voelt je kind ook financiële, sociale of prestatiedruk. Dat maakt kiezen niet makkelijker.
Jij als volwassene neemt afgewogen beslissingen door alternatieven te bekijken en de voors en tegens op een rij te zetten. Maar jouw kind leeft in het hier en nu en vindt de gevolgen voor de toekomst totaal niet boeiend. Het verwerken van grote hoeveelheden informatie is trouwens ook minder makkelijk voor het puberbrein. Niet zo gek dus dat je kind door de 450 bachelor- en 200 mbo-opleidingen het bos niet meer ziet.
Last but not least, kinderen van nu brengen veel tijd door achter een beeldscherm. En dus minder in de ‘echte’ wereld. Terwijl juist het ondernemen van activiteiten in de praktijk nuttig is bij het ontwikkelen van zelfinzicht en bij het ontdekken van wat je leuk vindt.
keuzestress
5 tips voor jou als ouder
Hoe kun jij jouw kind constructief begeleiden bij zijn studiekeuze? Het allerbelangrijkste: heb vertrouwen en geef vertrouwen. Pubers zijn werk in uitvoering, jouw kind komt er echt wel.
- Blijf in gesprek met je kind. Zoek naar positieve, concrete ervaringen en activiteiten en ga op basis daarvan het studiekeuzegesprek aan.
- Denk onbevooroordeeld mee. Stel vragen en laat je kind zoeken naar zijn eigen antwoorden en oplossingen. Laat je niet leiden door jouw eigen verwachtingen, zorgen of irritaties en trek jezelf uit de emotie.
- Kijk van een afstandje naar je kind en zie welke stappen hij al heeft gemaakt. Benoem die en richt je daarna op de stappen die nog handig zijn om te zetten.
- Faciliteer, inspireer en reik aan. Vraag wat je kind nodig heeft. Support? Structuur? Inspiratie?
- Geef jezelf en jouw kind rust en ruimte. Accepteer dat er ook momenten zijn waarop het even niet lukt en bied dan troost.
Een studiekeuzetraject van Studie-wijzer kan jouw zoon of dochter helpen. Zo’n traject levert veel op.
Zelfkennis
Jouw kind leert zichzelf stap voor stap beter kennen. Door opdrachten en gesprekken krijgt hij inzicht in zijn drijfveren, interesses en kwaliteiten. Dit geeft zelfvertrouwen en is de basis bij het maken van een succesvolle studiekeuze en bij zijn verdere loopbaan. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met de talentenwaaier, kernkwadranten, 360 graden feedback gesprekken en met de IJsberg van McClelland die laat zien wat er onder de oppervlakte zit.
Richting en focus
Het opleidingsaanbod is enorm. Logisch dat jouw eigen studiekiezer niet weet waar te beginnen. Met de SDS opleiding- en loopbaankeuzetest help ik jouw zoon of dochter om het aanbod te filteren en om in te zoomen op de opleidingen die bij hem of haar passen. Uit de test komt een type bijvoorbeeld Ondernemend, Sociaal en Organisatorisch. Met behulp van de opleidingzoeker kun je nagaan welke opleidingen goed passen bij dit type en wordt het kiezen van een opleiding makkelijker.
(klik op de afbeelding om het testboekje in te zien)
Voorbereiding en evaluatie van open dagen
Jouw kind krijgt van mij tools waarmee hij tijdens een open dag gericht informatie over de opleiding kan verzamelen. Denk aan een persoonlijke vragenlijst en checklist voor zijn bezoek aan een open dag, meeloopdag of proefstudeerdag. Zo kan jouw zoon of dochter achteraf de ervaringen van de verschillende oriëntatiedagen snel terugvinden en de bezochte opleidingen gemakkelijk met elkaar vergelijken.